ma 16 aug

VKW Limburg en UHasselt halen Baekeland project binnen rond familiebedrijven

VKW schakelt nog een versnelling hoger in de ondersteuning van familiebedrijven: Akif Cicek voert de komende 4 jaar in de schoot van VKW een doctoraatsonderzoek rond Family Governance Mechanismen in familiebedrijven.

Werkgeversorganisatie VKW Limburg en UHasselt werken al meer dan 15 jaar intensief samen. Vooral vanuit de focus die het Research Center for Entrepreneurship and Family Firms (RCEF) legt op familiebedrijven, wordt er intensief samengewerkt.  Vandaag werd bekend dat Akif Cicek de komende 4 jaar in de schoot van VKW een doctoraatsonderzoek zal voeren rond Family Governance Mechanismen in familiebedrijven. En dit via een Baekeland mandaat.

Dit Baekeland project versterkt deze samenwerking met de UHasselt voor de komende jaren“, duidt gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens. “VKW schakelt zo nog een versnelling hoger bij de ondersteuning van familiebedrijven in hun zoektocht naar professionalisering en continuïteit binnen en buiten Limburg.

Voor ons Expertisecentrum Familiebedrijven komt dit project op het juiste moment”, vult directeur Koen Hendrix aan. “Vandaag zien we dat vooral de Familiale Governance Mechanismen (afgekort FGM) zeer essentieel zijn voor de continuïteit van het familiebedrijf. Vanuit ons centrum en in samenwerking met het onderzoekscentrum RCEF van UHasselt leggen wij dan ook onze focus heel sterk op dit domein.

Met Baekeland-mandaten wil het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen  (Vlaio) onderzoeksprojecten in nauwe samenwerking met organisaties ondersteunen. “Deze projecten bieden niet alleen een academische maar ook praktijk-gerelateerde meerwaarde  voor het betrokken bedrijf alsook  voor de Vlaamse economie”, zegt professor Pieter Vandekerkhof van UHasselt.

Dit onderzoek is tegelijk gericht op een doctoraat. Om voor steunverlening in aanmerking te komen, moet het projectvoorstel dus een wetenschappelijke uitdaging bieden die de onderzoeker toelaat zich intellectueel te bekwamen en door te groeien tot een volwaardige onderzoeker. 

Akif Cicek (30 jaar) is al meer dan 5 jaar actief in het eigen familiebedrijf TR Engineering met hoofdzetel in Lanaken. “Het was hard knokken om te werken en tegelijkertijd te studeren om zo mijn master te behalen” aldus Akif. “Door mijn masterthesis werd ik sterk getriggerd om te gaan voor een Baekeland traject waarbij ik de kans krijg meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van familie governance mechanismen in het familiebedrijf”. Akif wordt ook nieuwe collega bij VKW Limburg. Het resultaat van het doctoraat zal bovendien een methodiek opleveren waarbij VKW in Vlaanderen adviseurs zal opleiden tot “Family Governance Architecten”, die familiebedrijven zullen bijstaan bij het uitwerken van deze governance mechanismen. Om zo verder bij te dragen aan de verankering en continuïteit van deze bedrijven in Vlaanderen. “Familiebedrijven zijn en vormen nu eenmaal het fundament van de Vlaamse economie” aldus nog professor Pieter Vandekerhof en Koen Hendrix samen.

Akif Cicek verlaat het familiebedrijf om per 1 oktober te starten bij VKW Limburg aan zijn onderzoeksmandaat.