vr 31 mei

Rondetafel Einsteintelescoop 25 mei

Op initiatief van de Vlaamse Regering en POM Limburg bezochten minister-president Jan Jambon, Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns en 20 Vlaamse topondernemers, in aanwezigheid van VKW Limburg, Corda campus voor een rondetafelgesprek over de Einsteintelescoop.

Tijdens de bijeenkomst werden ondernemers zoals Françoise Chombar van Melexis en Stijn Bijnens van Cegeka benoemd tot ambassadeurs van de Einsteintelescoop. 

“Het is belangrijk dat de mooie samenwerking tussen België, Duitsland en Nederland ook wordt meegedragen door bedrijfsleiders in Vlaanderen en Limburg. Zo gaan we de wedstrijd winnen en komt de Einsteintelescoop naar de Euregio met een heel belangrijke poot hier in Limburg”, zegt Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns.

In 2026 valt de definitieve beslissing over de toekomstige locatie van deze telescoop: de Maas-Rijnregio of Sardinië. Het project zal zo’n twee miljard euro aan investeringen en 500 directe en 1150 indirecte jobs opleveren.

Ruben Lemmens van VKW: “Indien men erin slaagt de Einsteintelescoop naar hier te halen, biedt dat heel wat voordelen: grote investeringen, creatie van hoogwaardige jobs en veel potentieel voor bestaande Limburgse bedrijven. Bovendien trekt dat bedrijven uit hoogtechnologische sectoren met veel toegevoegde waarde aan en zou het Limburg op de kaart zetten als innovatieve regio. Logisch dus dat we hier graag mee onze schouders onder zetten.”