za 24 sep.

APK Group laureaat Ambiorixprijs 2022

De Ambiorixprijs 2022 wordt toegekend aan APK Group uit Pelt.  

APK Group, of voluit Algemene Participatie Kerkhofs, is sinds de oprichting in 1960 uitgegroeid tot een multidisciplinaire infrastructuurgroep. APK Group positioneert zichzelf als een toonaangevend groeibedrijf in een wereld van slimme en duurzame infrastructuur. Met een verwachte omzet van 343 miljoen euro voor 2022 en een verwachte groei van 20% per jaar, mogen we APK Group als een vooruitstrevend en ambitieus bedrijf bestempelen.

Met hun 1900 medewerkers over heel België, Nederland, Duitsland en Luxemburg streeft APK Group dag in dag uit naar de creatie van smart en sustainable cities. Ze beschikt over een breed spectrum aan expertises in verschillende sectoren en biedt daarmee een totaaloplossing voor haar partners.

APK Group is gespecialiseerd in infrastructuurwerken van waterleidingen en -installaties, energienetten, telecomnetwerken en wegenaanleg. Daarnaast leiden de complementaire activiteiten van milieu- en landschapsarchitectuur, sleufloze technieken, civiele constructies en recycling tot een meerwaarde op vlak van totale ontzorging. Dit voor zowel B2B (bedrijven), B2G (overheden) als in minder mate voor B2C (particuliere) opdrachtgevers.

Het groeibedrijf van Limburgse oorsprong faciliteert de energietransitie en creëert moderne steden door deze te digitaliseren. Dit door onder meer mee te bouwen aan het glasvezelnetwerk, en dus het internet van de toekomst, alsook de installatie van een uitgebreid laadpaalnetwerk.

Juryvoorzitter professor Leo Sleuwaegen (KULeuven - Vlerick Business School):  “APK Group onderscheidt zich als een innovatieve en ambitieuze groei-onderneming in een infrastructuur- en bouwsector waarop gewoonlijk het etiket ‘traditioneel’ gekleefd wordt. Niets is echter minder waar voor APK Group die als creatieve duizendpoot de grenzen van de sector voortdurend verlegt. Met haar missie ‘Together we create smart and sustainable cities to make life easy, safe and accessible for everyone’ speelt de onderneming rechtstreeks in op grote noden in onze maatschappij. Niet enkel om het concurrentievermogen te vergroten maar ook de leefwereld van mensen (en  hun objecten - internet of things) innovatief te connecteren.”

APK Group heeft een vlakke structuur en open leiderschapsstijl waardoor de onderneming zeer wendbaar is en de betrokkenheid en intern ondernemerschap van de werknemers bijzonder groot. De onderneming investeert voortdurend in business development en onderzoek in nauwe samenwerking met haar klanten en partners, in een open stijl van ‘co-creatie’. Binnen haar sector is APK Group een voorloper wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en deugdelijk bestuur.

De jury is ervan overtuigd dat de professionele en innovatieve aanpak die steunt op een breed gedragen ondernemerschap en een wendbare organisatie de onderneming in staat zal stellen nieuwe groeikansen te ontwikkelen en te benutten, ondanks de huidige moeilijke economische omgeving”, besluit juryvoorzitter Sleuwaegen.

33ste Ambiorixprijs

Werkgeversorganisatie VKW Limburg reikt de Ambiorixprijs al voor de 33ste keer uit aan een Limburgse onderneming uit de TOP 500 die uitblinkt in kwantitatief en kwalitatief ondernemerschap met veel aandacht voor medewerkers en omgeving. De degelijkheid van de strenge selectieprocedure blijkt uit het feit dat de 32 voorgaande laureaten het nog steeds uitstekend doen.

Ambiorixprijs en Ambiorixjury

Op basis van de cijferresultaten en groei in de afgelopen vijf jaren gebeurt er een kwantitatieve selectie bij alle TOP 500-bedrijven. Bij de best scorende bedrijven volgt er een strenge kwalitatieve selectie en uiteindelijk een bezoek door de onafhankelijke deskundige jury.

De Ambiorixjury bestaat uit juryvoorzitter professor Leo Sleuwaegen (KU Leuven- Vlerick Business School); professor Bart Van Looy (KULeuven); Françoise Chombar (Melexis); Lode Essers (ged. best. Pami); Bart Lambrechts (human resources director Carglass); Hugo Leroi (erevoorzitter VKW Limburg en past-voorzitter LRM); Jaak Rutten (non-executive director in diverse bedrijven en organisaties) en Dominiek Stinckens (managing director Greenyard Prepared Belgium (Noliko).