wo 17 nov.

19 Limburgse gemeenten op Regionale Steunkaart 2022-2027. Extra steun voor investeringen blijft ook voor grote bedrijven mogelijk.

De Vlaamse regering heeft op vraag van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits een voorstel voor de nieuwe regionale steunkaart voor 2022-2027 goedgekeurd ter voorlegging aan de Europese Commissie.

Voor de periode 2022 tot 2027 staan in Vlaanderen 25 gemeenten op deze kaart ingekleurd, waarvan 19 gemeenten in Limburg.

Dat is vooral voor grote bedrijven van belang. In de ingekleurde gemeenten komen zij immers de komende zes jaar ook als niet-KMO in aanmerking voor investeringssteun in het kader van de Vlaamse Strategische Transformatiesteun (STS), waarvoor de voorwaarden recent wel werden vernieuwd. Elders komen grote bedrijven enkel voor STS-opleidingssteun in aanmerking. KMO’s kunnen ongeacht hun vestigingsplaats beroep doen op beide vormen van STS-steun.  

Ook in het kader van de zogenaamde ontwrichte zones-steun blijven grote bedrijven hierdoor verder in aanmerking komen voor de niet-doorstorting van een kwart van de bedrijfsvoorheffing voor nieuw gecreëerde arbeidsplaatsen die deze steunmaatregel voorziet bij investeringen. De ontwrichte zones-steunregeling geldt in Limburg tot eind oktober 2022.

In vergelijking met de vroegere steunkaart 2014-2020, die met een jaar werd verlengd, herbergt de nieuwe steunkaart in Limburg 5 gemeenten minder. 8 gemeenten van zijn er niet meer bij: As, Bree, Herstappe, Heusden-Zolder, Maaseik, Borgloon, Kinrooi en Sint-Truiden. Pelt, Heers en Hoeselt maken voor het eerst deel uit van de selectie, die verder bestaat uit Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Leopoldsburg, Lummen, Lommel, Maasmechelen, Oudsbergen, Tessenderlo, Tongeren en Zutendaal.

Regionale Steunkaart Limburg 2022-2027:

grote bedrijven kunnen in 19 gemeenten extra

opleidings- en innovatiesteun aanvragen