ma 01 mrt

Hoe kies je een geschikte opvolger voor het familiebedrijf en wanneer begin je er best aan?

De keuze van een geschikte opvolger is afhankelijk van verschillende actoren. Indien je gaat voor een externe opvolger kies je voor de juiste leiderschapscompetenties, zowel op het niveau van management als van leiderschap (people & culture). 

José Hendrikx, strategic director & business booster, Straight Business partners: 
De keuze van een geschikte opvolger is afhankelijk van verschillende actoren. Indien je gaat voor een externe opvolger kies je voor de juiste leiderschapscompetenties, zowel op het niveau van management als van leiderschap (people & culture). Daarnaast is het van belang dat het iemand is die past bij de familie. Met passen bedoelen we niet passen omdat ze het leuk met elkaar hebben, maar vooral passen voor wat nodig is. Wat missen de eigenaars binnen hun vaardigheden en waar kan hij/zij een goede aanvulling zijn? Met welke beslissingen hebben ze het moeilijk en hoe kan hij/zij een spiegel voorhouden? Daarnaast moet hij/zij het respect van de eigenaars en de medewerkers kunnen verdienen. Je kiest ook best voor iemand die begrijpt dat familiale overnames niet uitsluitend rationeel verlopen en die dus ook een goed inzicht heeft in onderlinge relaties.

Indien één van de kinderen zal fungeren als opvolger, hebben de ouders/eigenaars vaak een bepaald idee over wie het moet/mag worden. Die persoon is niet altijd de meest geschikte persoon en ook niet altijd gemotiveerd. Hier is het aangeraden om de kinderen te peilen naar hun interesse en kandidaten te laten begeleiden in hun groei. Als iemand echt niet bekwaam is dat komt dat uiteindelijk uit, zeker als je tijdig begint met een goede begeleiding.

Je begint best 5 jaar voor de effectieve overname met de zoektocht naar een geschikte opvolger. Vijf jaar gaat sneller voorbij dan je zou denken. Als we ergens in een nieuwe baan beginnen is het bewezen dat het soms tot 2 jaar kan duren vooraleer je alle aspecten van het werk en van het bedrijf kent, en bij een overname komt er nog zoveel meer kijken. Daarom is het belangrijk dat je de opvolger voldoende tijd en ruimte geeft om het bedrijf en alles wat erbij komt kijken te leren kennen.