20181213 Steunzones

Steunzones voor investerende bedrijven geactualiseerd

donderdag 13 december 2018

Met ingang van 1 december werden de steunzones in het kader van de zogenaamde ‘ontwrichte zones’-steun geactualiseerd. Voor Limburg betekent dit slechts een kleine uitbreiding met enkele nieuwe bedrijventerreinen die nog niet op de lijst stonden* en een aantal bijkomende bedrijvencentra. Naast de steunzones rond Genk en Turnhout, werd ook een derde Vlaamse steunzone in de startblokken gezet, met name rond Zaventem.

Graag maken we van de gelegenheid gebruik om u nog even attent te maken op deze steun wanneer u als bedrijf investeert en hierdoor extra arbeidsplaatsen creëert. Die levert u gedurende 2 jaar een belangrijke loonkostenvermindering op het loon van de werknemers die erbij komen. Alle Limburgse KMO’s die op een bedrijventerrein of in een bedrijvencentrum gevestigd zijn komen in aanmerking. Als groot bedrijf moet je daarnaast ook nog in een van 24 welbepaalde gemeentes gelegen zijn.

Voor meer info of advies hierover kan u steeds terecht bij Johan Schildermans, manager belangenverdediging, 0476 31 60 58 - johan.schildermans@vkwlimburg.be.

Sinds 1 september is het een stuk eenvoudiger geworden om de steun aan te vragen. Zo kan u de steun sindsdien aanvragen tot 3 maanden na de voltooiing van de investeringen (maar wel voor de aanwerving) en kan binnen een groep van bedrijven de investering door een andere vennootschap gebeuren dan de vennootschap die de nieuwe arbeidsplaatsen creëert. VKW Limburg bekwam daarnaast nog enkele andere versoepelingen in het kader van de ontwrichte zones-steun. Zo zullen bedrijven die een splitsing of fusie (hebben) ondergaan dit voortaan kunnen aangeven, waardoor zij de steun niet langer dreigen te verliezen. We kijken uit naar een snelle publicatie van het koninklijk besluit dat de precieze wijze van melding hiervoor bepaalt.

Welke steunzones kwamen er voor Limburg sinds 1 december bij?

Nieuwe bedrijvenzones:     

  • Gem. RUP Immo Gielen (Hechtel-Eksel)
  • RUP Lillerheide (Neerpelt)
  • Tongeren-Oost (uitbreiding)
  • ATM site (Maaseik; brownfieldproject)

Businesscentra & Incubatoren:
Een aantal van de vermeldingen kwamen door hun ligging reeds in aanmerking voor de steunmaatregel, maar werden nu expliciet als business centrum of incubator opgenomen.

Business Center Kiewit (Hasselt), IncubaThor (Genk), Doorgangsgebouw Sint-Truiden, Doorgangsgebouw Beringen, Bedrijvencentrum Overpelt, Business Vision Bedrijvencentrum (Lommel), Doorgangsgebouw Genk, Bedrijvencentrum Beringen, Huis Vanstraelen (Hasselt), Corda INCubator (Hasselt), Depôt des Arts (Maasmechelen), Doorgangsgebouw Tongeren, Doorgangsgebouw Maasmechelen, Jacobs (Tongeren), Bikeville Incubator (Beringen), Bedrijvencentrum Hasselt, Incubator Wetenschapspark Limburg (Diepenbeek), Hotel & Business Center Mezzo (Beringen), Energyville (Genk), Greenville (Houthalen-Helchteren), Officecenter Hasselt, Doorgangsgebouw Overpelt, Inspire Overpelt, Bedrijvencentrum Genk, Business Vision Bedrijvencentrum Genk, Bedrijvencomplex Aksent (Opglabbeek).