Bart_Claes_JBC_CEO

Ondernemers voor de Klas

maandag 23 januari 2017

75 Limburgse bedrijfsleiders stimuleren ondernemerschap bij jongeren tijdens 160 gastlessen

De zevende editie van ‘Ondernemers voor de Klas’, het grootste ontmoetingsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen is in volle gang. Dit initiatief - waarvan VKW Limburg destijds de bezieler en initiatiefnemer was en dat nu vanuit Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) wordt georganiseerd - heeft als doel jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om ondernemend te zijn.

“Met Ondernemers Voor de Klas geven we  ondernemerszin en ondernemerschap echt een concreet en menselijk gezicht”, aldus Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg.  “De persoonlijke verhalen van bedrijfsleiders inspireren onze jongeren en schetsen de competenties die op de bedrijfsvloer nodig zijn in een duidelijke context.  Het is fantastisch dat 75 drukbezette ondernemers en bedrijfsleiders zich vrijmaken om hun ervaringen te delen. Getuigenissen die bij die jongeren echt zullen blijven kleven. En waarbij ze meteen getriggerd worden zelf ook het ondernemerschap te overwegen.”

Topondernemers op de affiche

In totaal zullen 350 ondernemers, bedrijfsleiders- en professionals gedurende zes weken in heel Vlaanderen ruim 660 gastlessen geven aan laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs.  In Limburg alleen al verzorgen 75 ondernemers en bedrijfsleiders maar liefst 160 gastcolleges. En dit niet van de minsten:  Ben Spaas (afg. best. Spaas Kaarsen), Gert Bervoets (CEO H.Essers), Gert Heylen (general manager Aperam Genk),  Dirk Borghs ( vice president Europe Datwyler) Sam Strijckmans (director Nitto), Erick Raedts (bedrijfsdirecteur Sappi Lanaken) en vele anderen.  In totaal worden met Ondernemers voor de Klas ruim 13.000 jongeren bereikt.

Waarom Ondernemers voor de Klas?

Laatstejaarsleerlingen in het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs staan straks voor een belangrijke keuze. Ze moeten kiezen wat ze gaan verder studeren of waar ze nu echt hun beroep van willen maken. Heel wat van deze jongeren zitten met belangrijke vragen:

  • Wat verwachten bedrijven van jonge werknemers?
  • Welke vaardigheden en attitudes zijn noodzakelijk in een bedrijf?
  • Hoe gaat het er in een modern bedrijf aan toe?
  • Wat betekent ondernemen nu precies in de praktijk?

Op die vragen krijgen de leerlingen en studenten tijdens Ondernemers voor de Klas een antwoord. Dit onderwijsproject is zowel voor leerlingen (en leraren, docenten) als voor mensen uit het bedrijfsleven een unieke gelegenheid om rechtstreeks met elkaar in dialoog te treden.

Hoe verloopt een gastles van Ondernemers voor de Klas?

Gedurende twee lesuren vertelt de gastspreker over zijn of haar bedrijf en wordt ingegaan op vragen van leerlingen en studenten over de bedrijfswereld. Het interactieve karakter is een grote meerwaarde voor alle partijen. Leerlingen krijgen antwoorden op concrete vragen en kunnen zich een beter beeld vormen van de bedrijfs- of ondernemerswereld. Voor bedrijfsmensen  is dit een mooie gelegenheid om hun ondernemersvisie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.

‘Ondernemers voor de Klas’ is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met structurele partners VKW Limburg, Pulse Foundation en ETION en projectpartners BNP Paribas Fortis, essenscia vlaanderen, JCI Vlaanderen en Limburg Startup.