20201106 PB Steunmaatregelen WEBSITE

VKW Limburg tevreden met nieuw pakket federale steunmaatregelen

vrijdag 06 november 2020

NU NAAST DE LIQUIDITEIT, OOK FINANCIEEL FUNDAMENT VERSTERKEN

De federale regering heeft vandaag een belangrijk pakket aan steunmaatregelen aangekondigd die onze bedrijven door de crisis moeten loodsen. VKW Limburg is tevreden dat deze maatregelen onze bedrijven alvast de noodzakelijke extra zuurstof geven tijdens deze tweede lockdown. Toch zullen er nog structurelere maatregelen nodig zijn om ook de financiële ruggengraat van onze bedrijven te versterken.

De tweede golf van het coronavirus en de onlangs doorgevoerde drastische verstrenging van de maatregelen hakt er economisch opnieuw hard in en zadelen veel van onze bedrijven op met grote  liquiditeits- en solvabiliteitsproblemen. De vandaag door de regering De Croo aangekondigde maatregelen, met voorop de door VKW Limburg sterk bepleitte nieuwe versoepeling en verlenging van tijdelijke werkloosheid corona-overmacht, en een aantal nieuwe maatregelen juichen we toe. Deze maatregelen zullen de liquiditeit van onze bedrijven versterken op korte termijn en hen helpen om door deze ongeziene crisis te komen.

Toch zullen de coronadonderwolken boven onze economie blijven hangen en zal een doordacht herstelbeleid nodig zijn om de solvabiliteit en financiële ruggengraat van onze bedrijven te versterken om zo te vermijden dat op termijn veel van onze bedrijven overkop gaan. Concreet verwijzen we hierbij naar ons eerder gelanceerde voorstel richting het activeren van het massaal aanwezige spaargeld via een nieuwe regeling ‘Cooreman-De Clercq’, het stimuleren van achtergestelde leningen, het versterken van de notionele intrestaftrek en het fiscaal ondersteunen van wederopbouwreserves.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “We zijn erg tevreden met deze absoluut noodzakelijke federale steunmaatregelen. Die bieden ongetwijfeld soelaas op korte termijn. Maar meer en meer ondernemingen die vóór de crisis gezond waren, dreigen ook na 9 maanden in ademnood te komen. Daarom pleiten we ook voor structurele maatregelen die de kapitaalstructuur van onze bedrijven verstevigen en hun solvabiliteit op middellange termijn kunnen veiligstellen.”

Gunfactor
“Tegelijkertijd roepen we onze bedrijven op om mekaar opdrachten te gunnen. Om zaken te doen met je buurman. Om samen te werken met lokale toeleveranciers. En zelf lokaal te kopen en hun medewerkers te stimuleren dit ook te doen. Samen ondernemen we immers sterker en kunnen we onze economie doorheen deze zware periode helpen”, aldus nog Ruben Lemmens.