wo 24 mrt.

'Paaspauze' van 4 weken opnieuw opdoffer voor onze economie

VKW Limburg beseft dat onze overheden geen andere keuze meer hadden dan over te gaan tot een tijdelijke verstrenging van de maatregelen, maar de impact op onze economie én op het sociale en mentale welzijn van werkgevers en hun medewerkers is niet te onderschatten.

BELANGRIJKSTE WEG NAAR NORMALITEIT BLIJFT VAART MAKEN MET VACCINEREN

VKW Limburg roept de vakbonden op hun geplande stakingsdag van komende maandag af te blazen en heeft vertrouwen in al zijn leden-bedrijven en hun medewerkers om zich maximaal te houden aan alle richtlijnen. 

VKW Limburg beseft dat onze overheden geen andere keuze meer hadden dan over te gaan tot een tijdelijke verstrenging van de maatregelen. Maar blijkbaar wordt er nog altijd geschoten met een kanon in plaats van met een doelgericht vizier. De sluiting of zware inperking van niet-essentiële winkels, waarvan de heropening enkele maanden geleden nochtans niet geleid heeft tot oplopende besmettingscijfers, treft veel bedrijven, rechtstreeks én onrechtstreeks. Denk maar aan de impact op de toeleveringsketens en het opnieuw geschade consumentenvertrouwen. Vraag is ook of het voor grote winkels rendabel zal zijn wanneer maar 50 klanten aanwezig mogen zijn. VKW Limburg roept alvast alle Limburgers op de lokale economie te steunen.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuuurder VKW Limburg: “We beseffen dat nu absoluut moet vermeden worden dat de situatie verder uit de hand loopt en dat ingrepen nodig waren. Maar de impact op de economie én op het sociale en mentale welzijn van werkgevers en hun medewerkers is niet te onderschatten. We hopen dat deze ‘paaspauze’ het tij snel kan doen keren. Onze economie kan nog meer zulke mokerslagen niet meer aan. 

Cruciaal is dat iedereen de sanitaire voorzorgsmaatregelen strikt blijft respecteren. Ook wij blijven onze werkgevers oproepen om maximaal in te zetten op telewerk, daar waar het kan. Daar waar het niet kan, weten we dat bedrijven kosten noch moeite sparen om de werkvloer optimaal veilig in te richten.  Sneltesten zijn zeker geen tovermiddel, maar kunnen een nuttig aanvullend instrument zijn als ze gericht en snel kunnen ingezet worden in probleemsituaties. Cruciale voorwaarde hierbij is wel dat er een eenvoudig, duidelijk en sluitend juridisch en organisatorisch kader wordt uitgewerkt. 

De overheden moeten vaart maken met vaccineren en versnellen waar maar enigszins mogelijk. Want dit blijft dé belangrijkste weg naar normaliteit. Enkel zo kunnen we uit de crisis geraken en het nodige perspectief bieden aan de gesloten sectoren en de telewerkers.” 

Na een jaar coronacrisis zijn 19 op 20 bedrijven er slechter aan toe dan eind 2019 en staat 30% op de rand van de afgrond. VKW Limburg herhaalt dan ook dat na deze derde lockdown in een jaar tijd absoluut werk moet worden gemaakt van een plan om de solvabiliteit van de fundamenteel gezonde bedrijven te waarborgen en de aanstaande faillissementenstorm te temperen.

“Daarom ook nog deze bijzondere oproep aan de vakbonden: gebruik jullie gezond verstand en blaas de aangekondigde staking van komende maandag af. Deze strijd moeten we samen aangaan. Hand in hand. Werkgevers en werknemers. Niet via piketten en oorlogstaal”, aldus nog Ruben Lemmens.