Koen Hendrix over het Expertisecentrum Familiebedrijven

Koen Hendrix over het Expertisecentrum Familiebedrijven

"We willen familiale bedrijven maximale ondersteuning bieden. Want het is bewezen dat geprofessionaliseerde familiebedrijven beter scoren." VKW Limburg zet zich al lang in voor familiebedrijven. In 2005 richtte het daarom het Limburgs Platform voor Familiebedrijven (LPF) op, dat sinds kort een nieuwe naam kreeg: Expertisecentrum Familiebedrijven. Koen Hendrix, directeur bij VKW Limburg en initiatiefnemer van het Expertisecentrum Familiebedrijven schetst de achtergrond, de evolutie en de missie van dit bijzondere kenniscentrum.

Waarom is VKW Limburg gaan inzetten op de ondersteuning van familiebedrijven?

"Twaalf jaar geleden was het voor ons al duidelijk dat we een rol wilden spelen in de duurzame verankering van familiebedrijven in Limburg. Daarbij is de professionalisering van onze talrijke familiebedrijven cruciaal om hun continuïteit te garanderen en een vlotte overdracht naar een volgende generatie te realiseren. Daarom hebben we samen met UHasselt onze schouders gezet onder het vroegere Limburgs Platform Familiebedrijven (LPF) dat vandaag opereert onder de nieuwe naam: Expertisecentrum Familiebedrijven"

Wat is de voornaamste doelstelling?

"Wij willen maximale ondersteuning bieden aan familiebedrijven. En dit tijdens alle scharniermomenten die zij doormaken. Van professionalisering tot groei en internationalisering. Van transformatie van businessmodellen en strategie tot het werken met een niet-familiale ceo en zelfs een management buy-out of buy-in."

VKW Limburg telt in zijn Expertisecentrum Familiebedrijven intussen heel wat hierop afgestemde producten en diensten?

"Klopt. Hiervoor werken wij intensief samen met tal van experten en academici, onder meer van de UHasselt, waaronder professoren Wim Voordeckers, Frank Lambrechts, Walter Hendriks en decaan Piet Pauwels. Experten die graag hun passie voor en academische kennis over familiebedrijven met ons delen."

Waarom is die ondersteuning zo belangrijk?

"Professionaliseren is de rode draad doorheen elk scharniermoment van een familiebedrijf. Familiebedrijven die dit goed aanpakken en bewust zijn van hun familiale status presteren beter dan niet-familiebedrijven in dezelfde sector. Net hierop speelt ons nieuwe initiatief 'Ambassadeur Excellent Familiebedrijf' in, dat we samen met de UHasselt meer dan een jaar lang hebben voorbereid en uitgewerkt. Familiebedrijven vormen de basis van de groei in onze regio. De continuïteit van deze bedrijven is dan ook een essentiële voorwaarde voor de welvaart. Het verankeren van de beslissingscentra van de familiebedrijven in Limburg is dan ook de ultieme ambitie/streefdoel van VKW Limburg en het Expertisecentrum Familiebedrijven!"

Daarnaast komt het Expertisecentrum Familiebedrijven ook op voor de belangen van de familiebedrijven?

"Absoluut. Zo is er recent nog intensief overleg geweest met de kabinetten van minister Van Overtveldt en Geens, met de rulingcommissie en diverse politieke partijen, over de problematiek van de interne meerwaardebelasting - die nefast zou kunnen zijn voor familiebedrijven - en de wijzigingen in de vennootschapswetgeving. Samen met experten van Deloitte en Van Havermaet Groenweghe reiken wij ook gefundeerde teksten aan in het kader van het STAK (Stichting Administratiekantoor naar Belgisch recht) en volgen we nauw op wat er gaat gebeuren richting burgerlijke maatschap. Allemaal belangrijke items in het kader van overdrachten. En op Vlaams niveau is er regelmatig overleg met diverse parlementsleden (o.m. Grete Remen) en ministers (o.m. Jo Vandeurzen) die mee het belang van familiebedrijven onderschrijven. Begin januari sturen we i.s.m. UNIZO Limburg en PXL een uitgebreide enquête uit over het gebruik van de 0% schenkingsregel. Dit zal ons dan weer toelaten om samen met experten voorstellen tot verbetering voor te leggen aan het beleid"