CORONA Tijdelijke werkloosheid

Alle actuele informatie over het aanvragen van tijdelijke of economische werkloosheid n.a.v. het Coronavirus worden gebundeld op deze website van de RVA.
Zie hiervoor de uitgebreide FAQ voor werkgevers.
RVA contactcenter: 02 515 44 44

Tot 31 augustus worden alle situaties van tijdelijke werkloosheid gelinkt aan het coronavirus beschouwd als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Indien ze het gevolg zijn van werkgebrek wegens economische redenen en het bv. nog mogelijk is om enkele dagen per week te werken, kunnen activiteitsdagen worden afgewisseld met werkloosheidsdagen.

De regeling werd voorlopig verlengd tot 31 augustus. Activiteitsdagen kunnen afgewisseld worden met werkloosheidsdagen.

De aanvraagprocedure werd sterk vereenvoudigd met nog één unieke aanvraag via de loonaangifte bij het sociaal secretariaat, waarin de persoonsgegevens worden opgenomen en ‘corona’ als reden wordt opgegeven.
Zie voor meer info bv. de rubriek ‘technische werkloosheid’ veelgestelde vragen van Acerta | https://www.acerta.be/nl/coronavirus/veelgestelde-vragen 

Vanaf 1 september 2020 kunnen sectoren die bijzonder hard getroffen zijn door de crisis en werkgevers die 20% of meer technische werkloosheid kunnen aantonen in Q2 2020 nog steeds gebruik maken van die vereenvoudigde procedure (geen mededelingen verzenden aan de RVA en vrijstelling van de controlekaart C3.2A). En dit tot 31 december 2020. Om de vereenvoudigde procedure te kunnen blijven gebruiken, moet de werkgever een aanvraagformulier bezorgen aan de dienst Tijdelijke werkloosheid van het bevoegde RVA-kantoor. Klik hier voor meer concrete info.

Voor de andere sectoren zijn vanaf 1 september 2020 de gewone regels opnieuw van toepassing om beroep te doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of economische redenen voor arbeiders en bedienden. Voor tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen zijn tot 31 december wel nog soepelere voorwaarden van toepassing. In het geval van bedienden is hiervoor een aanvraag 14 dagen voordien nodig.

 

button corona wegwijs