1469535

Ontbijtseminarie 'Het nieuwe erfrecht'

Op 1 september 2018 zal de Wet tot wijziging van het nieuwe erfrecht in werking treden. Wat is de impact daarvan op uw bedrijf, uw vermogen en uw erfgenamen?

De hervormingen van het nieuwe erfrecht waren noodzakelijk in het licht van de moderne samenleving. Het huidige erfrecht, dat al dateert van 1804, biedt enkel een oplossing voor een standaard gehuwd gezin met kinderen, en laat de nieuw samengestelde gezinnen en kinderloze koppels in de kou staan. Het nieuwe erfrecht leunt dichter aan bij de maatschappelijke realiteit, noden en normen door te streven naar een beter evenwicht tussen familiale solidariteit en individuele vrijheid.

De hervormingen dwingen ook tot een nieuwe kijk op familiale planning bij leven en nalatenschapsverdeling bij overlijden.

In dit seminarie worden de belangrijkste wijzigingen besproken om vervolgens in te gaan op de impact van het nieuwe erfrecht op de overdracht van familiebedrijven. Volgende vragen worden daarbij behandeld:

  • Kan de overdracht van een familiebedrijf worden geregeld in een erfovereenkomst?
  • Kan dergelijke overeenkomst na overlijden nog worden aangevochten door niet-actieve kinderen?
  • Moeten de actieve kinderen na overlijden nog steeds de niet-actieve kinderen uitbetalen nadat zij alle inspanningen hebben geleverd?
  • Moeten bestaande planningen worden herbekeken?
  • Kan een bestaande planning onder de oude regels blijven vallen?
  • Wat is het statuut van de schenking van aandelen met voorbehoud van vruchtgebruik?
  • Zal de “factuur” van de erfbelasting stijgen?
  • Welk standpunt zal de Vlaamse Belastingdienst innemen tegenover het nieuwe erfrecht?


Aan de hand van praktische voorbeelden rond successieplanning van familiebedrijven lichten David Engelbos en Tom Arts van Arts, Cleeren & vennoten u deze wijzigingen toe.

Kosteloos annuleren kan tot vrijdag 3 november.

 

Arts Cleeren

Locatie
VKW Limburg
Kunstlaan 16
3500 Hasselt
Belgiƫ
Datum
2017-11-07T08:00:00
Tijd
2017-11-07T08:00:00
Aanmeld periode
2017-10-11T09:30:00  t/m  2017-11-06T15:00:00
Prijs
€ 95 (excl. btw)