Masterclass circulaire economie

 • Wat?

  Opleiding

 • Waar?

  VKW Limburg
  Kunstlaan 16
  3500 Hasselt

 • Wanneer?

  12 oktober 2022
  26 oktober 2022
  9 november 2022
  23 november 2022
  14 december 2022
  21 december 2022


  8.45 - 13.00 u.

 • Prijs?

  Leden VKW Limburg: € 1.250 (excl. btw) 

  Niet leden: € 1.570 (excl. btw)

Stoom jouw bedrijf klaar voor een circulaire toekomst!

Circulaire economie is in. De overheid ziet het als een van de speerpunten van haar beleid, de consument als een voorwaarde om zijn aankopen op te baseren en steeds meer werknemers stellen duurzame eisen aan hun werkgever. Maar wat is dat nu precies en hoe kunnen wij daar zelf een rol in spelen?

Onze samenleving is weinig duurzaam. We weten dat we deze uitdagingen moeten aanpakken: verspilling, klimaatverandering, schaarste van hulpbronnen, verlies van biodiversiteit. Deze Masterclass gaat over het bieden van oplossingen.

Een unieke opleiding die vanuit verschillende perspectieven inzicht geeft in de circulaire economie. De opleiding koppelt de theoretische modellen aan de ruime praktijkervaring van de verschillende docenten met elk hun eigen expertise. Daarnaast is er ruimte om in te spelen op de specifieke uitdagingen van jou en jouw bedrijf. De opleiding gaat zowel in de breedte als in de diepte; van ‘Wat is circulaire economie?’ tot ‘Hoe financier ik mijn circulair businessmodel?’ en alles wat daar tussen zit.

De lessen zijn interactief en je gaat aan de slag met concrete vraagstukken van jouw bedrijf waardoor je je kennis meteen kunt toepassen. Een absolute must om jouw bedrijf klaar te stomen voor een circulaire toekomst!

BESTEMD VOOR
Eigenaars, CEO’s, managers die aan de slag willen gaan met circulaire businessmodellen.

Programma

Wat is circulaire economie?

 • 12.10.22 Thomas Vandenhaute (Sirris) en prof. dr. Tom Kuppens (UHasselt) | Circulaire economie is in elk geval meer dan het recycleren van afgedankte producten en productie-uitval. We geven een beeld van het brede spectrum en laten je ontdekken hoe de biologische en technologische materiaalkringlopen ook voor jouw bedrijf relevant zijn. Deze sessie geeft je een idee waar er voor jouw bedrijf mogelijke kansen en waarde verscholen zit en dat aan de hand van concrete cases en voorbeelden uit verschillende sectoren.

Wat is een circulair(e) product of dienst?

 • 26.10.22 Thomas Vandenhaute (Sirris) en Danny Verdonk (EuroSys) | Bestaat een circulair product? Dat is de startvraag. In deze sessie gaan we zowel het product als de circulariteit ervan onderzoeken. We kunnen al verklappen dat het product niet op zich staat en dat de bijhorende diensten en verdienmodel elkaar beïnvloeden. We reiken tools aan om deze complexiteit te ontrafelen en om dit te vertalen naar concrete waardevolle acties voor jouw bedrijf.

Welk businessmodel past bij mijn circulair(e) dienst/product?

 • 09.11.22 Danny Verdonk (EuroSys) en prof. dr. Tom Kuppens (UHasselt) | Een circulair product vereist een circulair businessmodel. Wat is de theorie achter businessmodellen voor een sociale en duurzame wereld en hoe pas je een nieuw businessmodel toe binnen jouw bestaand bedrijf? We nemen je mee in de theorie van circulaire businessmodellen en de praktische toepassingen op jouw producten en diensten. Van het in kaart brengen van de schakels van jouw keten tot het vaststellen van nieuwe waardes.

Hoe breng ik mijn circulair product naar de markt?

 • 23.11.22 Danny Verdonk (EuroSys) en (Deloitte) | Hoe verkoop je een circulair product in een lineaire markt? Een succesvol innovatietraject en een uniek product vereisen een doordachte marketing strategie. Storytelling is hierbij essentieel. Vertel jouw verhaal, wees eerlijk, benoem de uitdagingen en breng jouw verhaal in beeld. Laat iedereen je innovatieve kracht en durf zien en gebruik dit om je product op de juiste manier in de markt te zetten.

Hoe financier ik mijn circulair businessmodel?

 • 14.12.22 Guy Pollentier (BNP) | Om circulaire business modellen tot uitvoer te brengen, kan financiering nodig zijn. We gaan in op het financieren van circulaire business modellen: hoe kijken financiële instellingen naar circulaire businessmodellen, wat is er anders aan het financieren van circulaire businessmodellen ten opzichte van lineaire businessmodellen, welke vormen van capital zijn beschikbaar, hoe linkt het aan groen-financieren en welke financiële oplossingen kan een bank bieden?

Impactsessie

 • 21.12.22 In de laatste sessie geef je een korte presentatie hoe je al aan de slag bent gegaan met de inzichten uit de cursus toegepast op jouw bedrijf. Hier wordt feedback voorzien vanuit zowel docenten als mededeelnemers.