20210322 PB Sneltesten

VKW Limburg over sneltesten

maandag 22 maart 2021

Elk initiatief dat ons sneller naar een terug normaal functioneren van de economische activiteit kan brengen, juicht VKW Limburg toe. Werkgevers zullen hun verantwoordelijkheid blijven opnemen om de verspreiding van het virus optimaal tegen te gaan. Vanaf het begin van de pandemie hebben ze er alles aan gedaan om zich te organiseren om hun activiteiten, waar toegelaten, op een veilige manier te kunnen laten plaatsvinden.  En ze zullen dat blijven doen.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Sneltesten zijn zeker geen tovermiddel, maar kunnen een nuttig aanvullend instrument zijn als we ze gericht en snel kunnen inzetten in probleemsituaties, denk maar aan het vrijwaren van de productie bij een groot aantal quarantainegevallen. Cruciale voorwaarde hierbij is wel dat er een eenvoudig, duidelijk en sluitend juridisch en organisatorisch kader wordt uitgewerkt. Zodat het voor de bedrijven erg helder is wanneer, voor wie, waar en door wie de sneltesten kunnen gebeuren.”

Vragen zoals de voldoende beschikbaarheid van sneltesten, privacy-issues, wie die mag afnemen en wie instaat voor de kosten dienen eerst uitgeklaard. Vooraleer een snelteststrategie uit te rollen, moet het kader voor alle bedrijven duidelijk zijn, zodat ze niet met een heleboel vragen blijven zitten.

“De belangrijkste weg naar normaliteit is vaart blijven maken met vaccineren. Maar het ter beschikking stellen van sneltesten in bedrijven kan een hulp zijn, vooral daar waar telewerk niet mogelijk is én indien het in een eenvoudig en sluitend kader wordt gegoten en het deel uitmaakt van een globale en coherente strategie”, besluit Ruben Lemmens.