20210208 PB Innovatiesteun

Limburgse bedrijven haalden recordbedrag innovatiesteun binnen

maandag 08 februari 2021

BEPERKT AANTAL GROTE DOSSIERS BLINKEN CIJFERS 2020 FLINK OP
LIMBURGSE KMO'S MISTEN IN FEITE VLAAMS INNOVATIEOFFENSIEF

Aandeel Limburg in totale innovatiesteun blijft achterop hinken
6 miljoen euro innovatiesteun blijft onbenut
VKW Limburg roept bedrijven op meer innovatiedossiers in te dienen en gaat hierin adviseren en sensibiliseren

De Limburgse bedrijven wisten in 2020 een recordbedrag aan innovatiesteun binnen te halen. De totale door Vlaanderen goedgekeurde steun voor onderzoek en ontwikkeling bij de Limburgse innovatiebedrijven bedroeg nagenoeg 21,5 miljoen euro. Dat is 39% meer dan een jaar eerder en het hoogste cijfer ooit. Limburg doet het daarmee beter dan Vlaanderen waar de totale toegekende steun, dankzij het door de Vlaamse Regering voorziene groeipad, eveneens fors steeg met 18%. Maar het is lang niet allemaal goud dat blinkt. De Limburgse bedrijven halen proportioneel immers nog altijd een fors lager aandeel innovatiesteun binnen in vergelijking met hun economische gewicht. Een aantal grote dossiers in 2020 verbloemen bovendien dat de Limburgse KMO’s zelfs een stuk minder aan de bak kwamen. Het aantal KMO-dossiers in Limburg steeg veel minder sterk dan elders in Vlaanderen en ging relatief gezien achteruit, blijkt uit een analyse van VKW Limburg.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Wij merken dat onze leden wel degelijk het belang van innovatie inzien en qua innovatiekracht moeten onze Limburgse bedrijven zeker niet onder doen voor de rest van Vlaanderen. Maar ondanks de stijging in 2020, zien we dat er nog altijd te weinig dossiers worden ingediend om innovatiesteun aan te vragen. Een gemiste kans voor veel van onze Limburgse ondernemers, die met die steun ongetwijfeld nóg straffer uit de hoek zouden kunnen komen. Er is dringend actie nodig om onze relatieve achterstand eindelijk bij te benen en ons rechtmatige aandeel in het innovatiegeld op te eisen. Dat kan alleen maar door nog meer en ambitieuzere dossiers in te dienen. Vanuit VKW Limburg nemen we graag mee die handschoen op door onze leden hierin te adviseren en extra te gaan sensibiliseren. Met laagdrempelige webinars met o.a. VLAIO rond de vereenvoudigde procedure en alle mogelijkheden om innovatiesteun aan te vragen en hierin ondersteund te worden. En via zorgvuldig uitgewerkte opleidingstrajecten rond Innovatief Ondernemen vanuit onze VKW Academy."

Jo Nelissen, CEO/founder van ABN Cleanroom Technology uit Bilzen, een van de 69 Limburgse bedrijven die in 2020 een innovatieproject gesteund zagen, getuigt: "Veel KMO’s zien blijkbaar hoge bergen opdoemen bij de mogelijkheid om innovatiesteun te bekomen. Terwijl wij net hebben ondervonden dat er een perfecte ondersteuning mogelijk is in alle facetten van het proces. Het is vrij eenvoudig om je innovatiekracht te boosten met innovatiesteun, die eigenlijk voor het rapen ligt. Het is echt een foute perceptie dat innovatiesteun voor KMO’s  een wirwar is van procedures en complexiteit. Wat er spijtig genoeg voor zorgt dat er jaarlijks miljoenen onbenut blijven.”

Klik hier voor het volledige persbericht.