20201211 Aanbestedingen in Limburg 1.000

Meer dan 1.000 ondernemers staan klaar, nu is het aan de overheden

vrijdag 11 december 2020

VKW -UNIZO Limburg_PROVINCIE lIMBURG


PLATFORM ‘AanbestedingenInLimburg.be’

meer dan 1.000 ondernemers staan klaar, nu is het aan de overheden


De provincie Limburg lanceerde medio oktober samen met UNIZO Limburg en VKW Limburg het platform aanbestedingeninlimburg.be. Intussen werd de kaap van 1.000 geregistreerde bedrijven bereikt. “Nu is het aan  de overheidsinstellingen om op het platform hun aanbestedingen bekend te maken. Aangezien de overheid jaarlijks voor miljarden euro’s aan overheidsopdrachten en -bestellingen plaats, maakt dit een wezenlijk verschil voor de economie”, aldus Tom Vandeput gedeputeerde van Economie.

Door ondernemers via het platform ‘Aanbestedingen in Limburg’ meer zaken te laten doen met Limburgse gemeentes en overheidsinstellingen, willen de initiatiefnemers de omzet en het groeipotentieel van Limburgse kmo’s extra stimuleren. Het platform verbindt aanbesteders met kmo’s, zodat het speelveld gelijker wordt gemaakt en ook het aantal kmo’s dat aanbestedingen weet binnen te halen, stijgt. Het succes van dit platform spreekt voor zich: na een dikke maand registreerden zich al meer dan 1.000 Limburgse bedrijven op het platform. Het duizendste bedrijf? Dat was Climatrix, het bedrijf voor innovatieve verwarmings- en koelingssystemen uit Dilsen-Stokkem.

Kim Vaessen, CEO Climatrix: “Als kleine onderneming  zijn overheidsopdrachten voor ons lange tijd een ver van m’n bedshow geweest. De reden waarom we ons nu toch geregistreerd hebben is dat we zeker ook onze kans willen gaan wagen om een overheidsopdracht binnen te halen, want we hebben ook voor die markt heel wat te bieden. Het doel van de registratie is duidelijk en de registratie zelf is ook zeer eenvoudig verlopen. We hopen dat dit voor ons nu de weg opent tot concrete opdrachten bij overheidsbedrijven. Tot hiertoe was het niet zo eenvoudig om hierover op de hoogte gesteld te worden en je er kandidaat voor te stellen. We kijken er alvast naar uit om met onze vloerverwarming, wandverwarming of klimaatplafonds mee te dingen naar de aanbestedingen in Limburg.”

Ondernemers en overheden verbinden
Na de vliegende start aan ondernemerskant, worden nu ook de aanbestedende overheden en overheidsgerelateerde instellingen gemobiliseerd om zich aan te melden via aanbestedingeninlimburg.be. De komende weken en maanden zullen dus steeds meer aanbesteders en bijgevolg ook aanbestedingen op het platform verschijnen. Daarmee kan het platform echt uit de startblokken schieten en de meerwaarde nog meer blijken.

Tom Vandeput, gedeputeerde economie provincie Limburg: “Overheidsopdrachten kunnen voor het lokale ondernemersweefsel een sterke financiële impuls zijn. Maar dan moet iedereen daarvan kunnen profiteren. Dit platform helpt om meer transparantie te bieden en lokale dienstverleners die voorheen misschien onder de radar bleven naar boven te halen. Zo kunnen we de participatiegraad voor kleine en middelgrote ondernemingen verder verhogen. Voor een provincie waar 95% van de ondernemingen een kmo is, zal het verbinden van lokale ondernemers met lokale overheden onze economie ook structureel versterken.”

De betrokken werkgeversorganisaties VKW Limburg en UNIZO Limburg zijn opgetogen dat ze hun medewerking konden verlenen aan dit project.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Aanbestedingen komen vandaag te weinig bij lokale ondernemingen terecht,  terwijl overheidsopdrachten net een belangrijke hefboom kunnen zijn voor de lokale economie, zeker in tijden van crisis. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat zovele ondernemers zich al hebben aangemeld voor het platform. Maar vanaf nu roepen we vooral ook alle Limburgse overheidsmanagers en beleidsverantwoordelijken op om hun diensten maximaal te mobiliseren om gebruik te maken van aanbestedingeninlimburg.be. Zowel het Limburgse economische weefsel als de overheidsdiensten zullen van deze samenwerking beter worden en daar kan de  Limburgse welvaart alleen maar wel bij varen.”

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “In vergelijking met onze buurlanden nemen Belgische kmo’s bovendien minder vaak deel aan openbare aanbestedingen. De oplossing? Eenvoudigere administratie, een gecentraliseerde en publiek toegankelijke databank, sensibilisering en snellere gunningsprocedures. En net dat biedt dit platform aan. Het feit dat al meer dan duizend ondernemers hun weg vonden, toont de noodzaak voor een dergelijk initiatief aan. De eerste stap is dus alvast geslaagd. Belangrijk is ook dat zo bij ondernemers de ogen geopend worden dat het bij overheidsopdrachten niet alleen gaat om wegenwerken en groenonderhoud, maar dat overheden zowat elke dienst of product kunnen inkopen: van poetsproducten en wc-papier over catering en dranken, tot en met studie-opdrachten. De volgende stap voor het platform is de sensibilisering van de Limburgse overheden en instellingen (scholen, ziekenhuizen, maar ook andere verenigingen) om hun opdrachten bekend te maken en zelf op zoek te gaan tussen de geïnteresseerde geregistreerde ondernemers uit onze provincie.”