20200629 Minister Nathalie Muylle WEBSITE

Van exitstrategie tot economische relance

maandag 29 juni 2020

Online meeting met minister Nathalie Muylle

Op maandag 29 juni verwelkomde VKW Limburg Nathalie Muylle (CD&V), Federaal minister van Werk, Economie en Consumenten voor een exclusief digitaal gesprek met zijn leden.

Na onder andere Piet Vanthemsche (voorzitter Economic Risk Management Group) en Karel Baert (CEO Febelfin), vond nu ook minister Nathalie Muylle de digitale weg naar het VKW. Ze lichtte de genomen federale maatregelen grondig toe en ging in op vragen van de deelnemers.

De minister die overigens een verleden heeft in het bedrijfsleven en de noden van ondernemers dus goed kan inschatten, overliep de exitstrategie zoals die bij het begin van de crisis was bepaald en de evolutie van die strategie tot vandaag. Ook de economische impact van de genomen maatregelen sinds de eerste besmetting in februari kwam aan bod.

Aansluitend besprak minister Muylle de rol van de overheid in het helpen van de bedrijven doorheen de crisis. Ze lichtte de situatie voor verschillende sectoren toe, met een focus op probleemsectoren zoals de evenementensector. Vanaf 31 augustus zal op bedrijfsniveau gekeken worden welke bedrijven aanspraak kunnen maken op een verlenging van de huidige maatregelen rond de versoepeling voor tijdelijke werkloosheid. 

De minister ging dieper in op enkele steunmaatregelen die nog lopen tot einde augustus. De maatregelen die vanaf september worden genomen, zijn voor een nieuwe regering.

Het belang van de economische relance kan niet worden onderschat, en daar is snel een sterke volwaardige federale regering voor nodig. Alleen zo kan het vertrouwen van de consument worden hersteld om de economische keten draaiende te houden. Een sterk investeringsbeleid is onontbeerlijk, zowel op Federaal, Vlaams als lokaal niveau. Hierbij moet de focus liggen op duurzaamheid, digitalisering, innovatie maar evenzeer op performante dienstverlening door de overheid.