Ruben Rechtuit

Veilig werken in een ‘anderhalve meter-economie: Yes, we can!

zaterdag 02 mei 2020

VKW Limburg scandeerde sinds het begin van de coronacrisis de leuze ‘Blijf in uw kot, maar wel aan de slag’.  Mét strikte inachtneming van de regels. De Limburgse economie viel voor de helft stil. De economische schade is enorm. Hoe groot die uiteindelijk wordt, hangt grotendeels af van de kwaliteit van de exitstrategie.

Gezondheid primeert. Maar er was dringend nood aan een plan met perspectief voor onze economie. Een gefaseerd scenario om de economie nieuw leven in te blazen, zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen. Ondernemers willen vandaag immers maar één ding: hun personeel zo veel mogelijk behoeden voor definitieve in plaats van tijdelijke werkloosheid. Alle ondernemingen kunnen terug opstarten vanaf 4 mei en alle handelszaken openen vanaf 11 mei. Wat we nodig hebben is sterk en duidelijk communicerend politiek leiderschap. Solidariteit. En véél burgerzin. De komende weken worden cruciaal. Bepalend voor onze economie in de komende jaren zelfs. Discipline zal nu meer dan ooit nodig zijn. Op de werkvloer én daarbuiten. We hebben er alvast alle vertrouwen in dat onze bedrijven en hun medewerkers er klaar voor zijn.

Veilige werkomstandigheden zijn primordiaal. Ondernemers en bedrijfsleiders beseffen dat ten volle. We zien een enorme gedrevenheid bij zowel bedrijven als hun medewerkers.  Werkgever en werknemer strijden nu op de werkvloer – figuurlijk uiteraard - zij aan zij. Voor hun eigen gezondheid én die van het bedrijf. En gaan dat ook doen. Goede communicatie en het strikt naleven van afgesproken protocollen zijn hierbij cruciaal. Voldoende beschikbaar beschermend materiaal is noodzakelijk. We zijn ervan overtuigd dat het op de werkvloeren wellicht veel veiliger zal zijn dan elders.

De eerste hoopvolle stap richting anderhalve meter-economie is nu gezet. Hét sleutelelement is nu het snel doen hernemen van de vraag. Het herstel van het consumentenvertrouwen is essentieel. Enkel dit zal zorgen voor een herstel van de omzet en onderlinge handel tussen bedrijven om zo onze economie terug te doen opveren. Er is geen betere steunmaatregel dan omzet.

Wij allemaal - werkgevers, werknemers, gepensioneerden, jongeren -  moeten nu strikt de gezondheidsvoorschriften blijven respecteren. En de afspraken per sector of op bedrijfsniveau strikt opvolgen.  Dat alles vereist enorm veel solidariteit – allemaal samen kunnen we dit aan.

Optimism is a moral duty. Maar we zijn niet naïef. Er zijn wel degelijk diepe kraters geslagen. Het herstel zal hard en langdurig zijn. Maar het verleden leert ons dat wendbaarheid en veerkracht van ondernemers en hun medewerkers bergen kunnen verzetten. Yes, we can!

 

button corona wegwijs