Analyse belastingen

Bedrijven steeds meer in fiscale vizier van gemeenten

donderdag 09 januari 2020

1 op 5 Limburgse gemeenten verhoogt bedrijfsbelastingen

Limburgse opcentiemen verder in stijgende lijn

4 gemeenten verlagen personenbelasting met verhoging opcentiemen

Pelt, Maaseik en Gingelom schaffen drijfkrachtbelasting af
Kwalijke tendens om bedrijfsoppervlakte (nog eens) te belasten
Genk spant de kroon

De Limburgse gemeenten geven ook in het tweede jaar van de legislatuur weinig blijk van een doordachte visie op bedrijfsbelastingen. Integendeel, de Limburgse bedrijven lopen steeds meer in het vizier van de gemeenten. Een tiental gemeenten voert een of meerdere tariefwijzigingen door en die zijn bijna steeds in het nadeel van de bedrijven, zo blijkt uit de analyse van de gemeentelijke belastingtarieven voor 2020 door VKW Limburg en de Contactgroep Limburgse Industrieregio’s (CLI).

Opvallend: de voorkeur bij een belastingverlaging gaat vooral uit naar de aanvullende personenbelasting. Hasselt, Beringen, Bilzen en Heusden-Zolder verlagen die aanvullende personenbelasting, maar compenseren dit telkens met een stijging van de opcentiemen. Dit is absoluut geen goed signaal naar bedrijven, die daarmee een groot deel van de rekening krijgen gepresenteerd.

Wel positief is dat opnieuw 3 gemeenten de belasting op drijfkracht van motoren afschaffen: Pelt, Maaseik en Gingelom. Andere gemeenten uiten de intentie om actief te werken aan een meer eerlijke verdeling die de inkomsten van deze archaïsche belasting compenseert. Zo zal Beringen deze belasting in 2021 ook laten verdwijnen. Valse noot is Maasmechelen, dat het tarief voor het vijfde jaar op rij verhoogt.

In Pelt (en straks wellicht Beringen) staat tegenover de afschaffing van de motorenbelasting wel een nieuwe bedrijfsbelasting op basis van (onder meer) bedrijfsoppervlakte. Met vooral de nieuwe forse oppervlaktebelasting in Genk en met de al eerder bestaande oppervlaktebelastingen in Bilzen, Houthalen-Helchteren, Ham, Lanaken en Maaseik ziet VKW Limburg en de CLI helaas wel een kwalijke tendens. In 7 Limburgse gemeenten worden bedrijven hierdoor immers dubbel belast op hun huisvesting: enerzijds via de opcentiemen op de onroerende voorheffing en anderzijds nog eens op basis van de bebouwde of onbebouwde oppervlakte ervan.

Klik HIER voor het volledige persbericht.

MEER INFO:

Ruben Grauls
tel: 011 24 95 29
email: ruben.grauls@vkwlimburg.be 

VKW-Portretten-natuurlijk-20190513-kleur-hr-056