2020 Geopolitieke risico's en opportuniteiten WEBSITE

Geopolitieke risico's en opportuniteiten

VERKLEIN JE AFHANKELIJKHEID VAN INTERNATIONALE POLITIEKE ONTWIKKELINGEN

We leven en ondernemen in een wereld waar de globalisering ons toegang heeft gegeven tot nooit geziene markten en supply-chains die zich over de hele wereld uitstrekken. Dit heeft enorme opportuniteiten gecreëerd voor bedrijven die niet onder de kerktoren bleven. Tegelijkertijd heeft deze globalisering er ook voor gezorgd dat we steeds afhankelijker zijn geworden van wat er in de rest van de wereld gebeurt.

We merken ondertussen dagelijks hoe relaties tussen landen steeds turbulenter worden. Geopolitieke competitie wordt belangrijker en veroorzaakt verstoringen van de wereldwijde economische netwerken. Geopolitieke risico’s worden een dagelijkse realiteit voor elk bedrijf dat inzake inputs of markten afhankelijk is van andere landen.

Maar ook lokale politieke risico’s kunnen leiden tot een verstoring van de bedrijfsprocessen, politiek geweld bij één of meerdere van je leveranciers of een sociale media-campagne die jouw bedrijf in het vizier neemt. Je kan er beter op voorbereid zijn.

Hoe ga je als bedrijf om met politieke disruptie? Hoe vind je een evenwicht tussen de economische opportuniteiten die wereldwijd te vinden zijn en de politieke risico’s die daarmee gepaard gaan?

Deze opleiding helpt bedrijven bij het in kaart brengen van de politieke risico’s binnen het bedrijf en het grijpen van nieuwe opportuniteiten die ontstaan door geopolitieke verschuivingen.

Over GeoTrends
GeoTrends is een geopolitiek adviesbureau gespecialiseerd in ‘economic statecraft’. GeoTrends helpt bedrijven bij het identificeren van potentiële geopolitieke risico’s die een impact kunnen hebben op hun markten, productie-eenheden, grondstoffen en transportroutes.

GeoTrends werd opgericht door Hans Diels. Hij was Belgisch vertegenwoordiger bij het EU Handelsbeleids-sub-comité voor diensten en investeringen. Hij deed nationale en internationale politieke ervaring op in het Belgisch parlement en op de Amerikaanse Ambassade en bestudeerde internationale samenwerking en conflict als onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen. Hij behaalde zijn Masterdiploma in de politieke wetenschappen Magna Cum Laude aan de KULeuven, specialiseerde zich in internationale betrekkingen (cum laude) aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve en studeerde economie, wiskunde en statistiek via het External Programme van de London School of Economics en bereidt een doctoraat voor aan de Universiteit van Antwerpen.

Bestemd voor:
Deze opleiding richt zich tot bedrijfsleiders, operations managers, supply-chain verantwoordelijken, CFO’s, export directors… die niet verrast willen worden door geopolitieke disruptie, die hun voorbereiding hierop willen gebruiken als competitief voordeel ten aanzien van hun concurrenten en die een correcte inschatting willen maken van politieke risico’s in nieuwe markten.

PROGRAMMA

Woensdag 11 maart 2020
Geopolitieke disruptie

Politieke risico’s in de 21e eeuw
Drie megatrends: groeiende geopolitieke competitie, globalisering van markten en supply chains en de informatie/communicatie revolutie leiden tot een nieuw politiek klimaat dat zowel nieuwe kansen als risico’s met zich meebrengt. 

Markttoegang en supply chain risico’s
Toegang tot buitenlandse markten is steeds meer onderhevig aan politieke beslissingen. Of het nu een handelsoorlog, economische sancties of andere maatregelen zijn, het is steeds vaker een politieke logica en niet een economische logica die bepaalt of je product een land in of uit mag.  

Wat neemt u mee: Inzicht in de grote trends die relaties tussen landen bepalen, op welke manier handelsconflicten en economische sancties een impact hebben op markttoegang en de toeleveringsketen. Begrip over hoe grondstoffen en toeleveringsketens als politiek wapen worden ingezet en wat de impact hiervan is op bedrijven in België.

Woensdag 1 april 2020
Politieke risico’s en economische opportuniteiten in emerging markets

Hoe creëren politieke verschuivingen nieuwe opportuniteiten in snelgroeiende economieën in Afrika, Zuid-Amerika en Azië? We bekijken in welke regio’s deze nieuwe markten liggen, naar de politieke (in)stabiliteit in deze landen en de geopolitieke omgeving. Deze sessie legt de nadruk op het belang van de politieke fundamentals in het analyseren van deze markten en hoe je deze kan opvolgen als bedrijf om zo het evenwicht te vinden tussen de grote kansen en risico’s die in deze markten verscholen liggen.

Wat neemt u mee: U kan beter inschatten in welke mate de politieke situatie in snelgroeiende economieën stabiel is, hoe de politieke situatie op te volgen. Daarbij krijgt u de tools om een eerste inschatting te maken van welke landen/markten voor u politiek-economisch interessant zijn.

Woensdag 29 april 2020
Reputatierisico’s en Geopolitical Risk Management

Eerst kijken we hoe informatietechnologie en sociale media de politieke omgeving veel volatieler maakt en nieuwe actoren een rol kunnen spelen in politieke campagnes en hoe dit een impact kan hebben op de reputatie van uw bedrijf.

Daarna gaan we in op hoe bedrijven het beheren van politieke risico’s kunnen integreren in  hun strategie. We focussen op het vaststellen van de ‘risk appetite’, het identificeren van de huidige blootstelling aan geopolitieke risico’s en aan verschillende tools om deze blootstelling te verminderen.

Wat neemt u mee: Inzicht in hoe reputatierisico’s kunnen opduiken en groeien. Een blauwdruk om politieke risico’s in de strategie te integreren.

PRAKTISCH

Elke sessie gaat door van 8u30 tot 12u30. Welkomstkoffie en koffiekoeken staan klaar. 's Middags voorzien we een lichte lunch.

De kostprijs bedraagt € 895 (excl. btw) per persoon. Onder bepaalde voorwaarden is gedeeltelijke subsidiëring via KMO-portefeuille mogelijk. Kosteloos annuleren kan schriftelijk tot en met woensdag 19 februari 2020.

logo FIT

Locatie
VKW Limburg
Kunstlaan 16
3500 Hasselt
Belgiƫ
Datum
2020-03-11T08:30:00
Tijd
2020-03-11T08:30:00
Aanmeld periode
2019-11-20T00:00:00  t/m  2020-03-10T12:00:00
Prijs
€ 895 (excl. btw)

Persoonlijke gegevens

Schrijf eerst jezelf in, verzend deze inschrijving. Nadien kan je pas een extra deelnemer zoals partner of zakenrelatie inschrijven.
Inschrijving:
mezelf
partner/echtgeno(o)t(e)
zakenrelatie of collega
Voornaam*):
Achternaam*):
Functie:
Bedrijf*):
Adres:
Postcode:
Gemeente:
Ondernemingsnummer:
Tel./GSM*):
E-mail*):
PO nummer:
Ondernemingsnummer t.b.v. facturatie:
Afwijkende afspraken m.b.t. facturatie:
Ja
Nee
Toelichting afwijkende afspraken: