afb website

Ondernemers voor de Klas

donderdag 17 januari 2019

75 Limburgse bedrijfsleiders stimuleren ondernemerschap bij jongeren tijdens 150 gastlessen

De negende editie van ‘Ondernemers voor de Klas’, het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen werd deze week door Wouter Torfs in gang geschoten. Dit initiatief - waarvan VKW Limburg destijds de bezieler en initiatiefnemer was en dat nu vanuit Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) wordt georganiseerd - heeft als doel jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om ondernemend te zijn. In Limburg alleen al spreken 75 ondernemers en bedrijfsleiders tijdens 150 gastlessen jongeren toe over het belang van ondernemerschap en ondernemingszin.

Met Ondernemers Voor de Klas geven we  ondernemerszin en ondernemerschap echt een concreet en menselijk gezicht”, aldus Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg.  “De persoonlijke verhalen van bedrijfsleiders inspireren onze jongeren en schetsen de competenties die op de bedrijfsvloer nodig zijn in een duidelijke context.  Het is fantastisch dat 75 drukbezette ondernemers en bedrijfsleiders zich met plezier vrijmaken om hun ervaringen te delen. Getuigenissen die bij die jongeren echt zullen blijven kleven. En waarbij ze meteen getriggerd worden zelf ook het ondernemerschap te overwegen.

Topondernemers op de affiche

In totaal zullen 450 ondernemers, bedrijfsleiders- en professionals de komende acht weken in heel Vlaanderen 750 gastlessen geven aan laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs. In Limburg verzorgen 75 ondernemers en bedrijfsleiders 150 gastcolleges. En dit zijn niet van de minsten:  Bart Claes (afg. best. JBC), Ben Spaas (afg. best. Spaas Kaarsen), Gert Heylen (general manager Aperam Stainless Genk),  Dirk Vander Mierde (site director Datwyler), Johan De Boeck (managing director Nitto Belgium), Johan Bongaerts  (algemeen directeur Bewel), Andy Moors (CEO Veldeman), Marc Hegge (afg. best. Hegge), Ivo Clerix (CEO RCA), Nico De Baerdemaeker (CEO Yontec)  en vele anderen.  In totaal worden ruim 13.000 jongeren bereikt.

Waarom Ondernemers voor de Klas?

Laatstejaarsleerlingen in het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs staan straks voor een belangrijke keuze. Ze moeten kiezen wat ze gaan verder studeren of waar ze nu echt hun beroep van willen maken. Heel wat van deze jongeren zitten met belangrijke vragen:

  • Wat verwachten bedrijven van jonge werknemers?
  • Welke vaardigheden en attitudes zijn noodzakelijk in een bedrijf?
  • Hoe gaat het er in een modern bedrijf aan toe?
  • Wat betekent ondernemen nu precies in de praktijk?

Op die vragen krijgen de leerlingen en studenten tijdens Ondernemers voor de Klas een antwoord. Dit onderwijsproject is zowel voor leerlingen (en leraren, docenten) als voor mensen uit het bedrijfsleven een unieke gelegenheid om rechtstreeks met elkaar in dialoog te treden.

Hoe verloopt een gastles van Ondernemers voor de Klas?

Gedurende twee lesuren vertelt de gastspreker over zijn of haar bedrijf en wordt ingegaan op vragen van leerlingen en studenten over de bedrijfswereld. Het interactieve karakter is een grote meerwaarde voor alle partijen. Leerlingen krijgen antwoorden op concrete vragen en kunnen zich een beter beeld vormen van de bedrijfs- of ondernemerswereld. Voor bedrijfsmensen  is dit een mooie gelegenheid om hun ondernemersvisie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.