5G - nieuwsitem

Limburgse bedrijfswereld slaat alarm over uitstel 5G: Vingers uit de oren!

maandag 08 april 2019

Harder. Better. Faster. Stronger. Bij muziekliefhebbers zal er ongetwijfeld een belletje rinkelen. Maar voor wie zich bewust is van het economische en maatschappelijke belang, weerklinken deze termen ook als muziek in de oren als het gaat over 5G. Toch steken onze politici de vingers in de oren. VKW Limburg trekt, gesteund door de vele Limburgse bedrijven waarvoor supersnel internet cruciaal is, aan de 5G-alarmbel. Supersnel internet is cruciaal voor innovatie in Limburgse bedrijven. VKW Limburg begrijpt dan ook niet dat de politiek de geplande veiling van 5G-radiofrequenties uitstelt. Een ordinaire centenkwestie dreigt de economische toekomst van een hele regio te blokkeren. VKW Limburg roept de politici daarom op om alsnog de veiling te organiseren en pas achteraf te debatteren over de verdeling van de inkomsten.

In een notendop: het 5G-netwerk belooft particulieren en bedrijven een supersnel mobiel internet. Tot 200 keer sneller dan 4G. Secuurder ook, wat enorme perspectieven opent voor economische ontwikkelingen. Een echte game changer dus. Met 5G worden zelfrijdende wagens, chirurgie met robots op kilometers afstand of livestreaming van camerabeelden van een drone écht werkelijkheid. Om nog maar te zwijgen over de mogelijkheden voor smart grids, internet of things of virtual reality. Ook de hele Limburgse start-up scene is betrokken. Tegelijk is het speelveld niet beperkt tot bedrijven die actief zijn in nieuwe sectoren of technologieën. Ook voor onze verankerde bedrijven is de digitale versterking en versnelling van het 5G-netwerk cruciaal. Het dataverkeer zal over alle ondernemingen en sectoren heen enkel toenemen. Deze nieuwe bandbreedte is onontbeerlijk om dit verkeer in goede banen te leiden.

Zo ongeduldig de bedrijven zijn om dit netwerk uit te rollen en te implementeren, zo halsstarrig tonen de bevoegde overheden zich. De federale overheid (bevoegd voor telecom) en de deelstaten (media) raken het maar niet eens over de verdeling van de opbrengsten van de veiling van de licenties voor het 5G-netwerk. Deze worden geschat op zo’n 680 miljoen euro. De rest van de wereld, onze buurlanden op kop, zijn wel bij de les. Daar is de veiling reeds een feit, of gepland in de komende maanden. Zuid-Korea had onlangs de primeur in het al op grote schaal lanceren van 5G in het hele land. Anderen zullen snel volgen.

Het werd de afgelopen maanden weer maar eens pijnlijk duidelijk hoe de complexe staatsstructuur kordate en noodzakelijke maatregelen in de weg staat. Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg trekt aan de alarmbel: “In plaats van het gekibbel te overstijgen, werd de beslissing dan maar uitgesteld. Tot na de verkiezingen… en we weten hoe lang het in dit land kan duren eer er een nieuwe regering is. België, en dus ook Limburg, dreigen daardoor voor jaren achterop te hinken, en zo marktaandeel en investeringen van binnen-en buitenlandse bedrijven te verliezen aan onze dichtste concurrenten. VKW Limburg roept de politici daarom op om alsnog de veiling te organiseren en pas achteraf te debatteren over de verdeling van de inkomsten.”

Het dataverkeer zal de komende jaren alleen maar toenemen. Voor die exponentiële groei heb je extra digitale wegen nodig. De Limburgse bedrijfswereld is dan ook sterk vragende partij.

Jo Nelissen, CEO- founder van het innovatieve Smartlog: “5G is ‘de technologie’ om Industry 4.0. applicaties te versterken en een versnelling te geven. Het uitblijven hiervan is niet enkel voor SmartLog een gemiste kans, maar ook voor de transformatie van onze maakindustrie een ware blokkage.”

Ook Mark Vanlook, CEO van Droneport in Sint-Truiden, beaamt de dingende noodzaak van het invoeren van 5G: “5G zal de wereld veranderen of beter ‘robotiseren' door tal van nieuwe toepassingen: uw gezondheid (bloeddruk, hartslag, …) wordt permanent via sensoren in de gaten gehouden, internetkabels in uw huis zijn niet meer nodig, auto’s zullen zelfrijdend en drones vliegend voor u ter beschikking staan, … en uw tv of google zal u nog sneller kunnen bedienen." Ook voor de opkomende Drone-sector zijn de toepassingen legio. “Dankzij 5G zal men drones via een computerscherm of iPhone kunnen besturen of laten vliegen op verre afstand ( honderden kilometers ) en camera’s die gemonteerd zijn aan je drone zullen in staat zijn live beelden door te sturen naar je TV, pc of mobile phone,  waardoor tal van nieuwe toepassingen via het drone luchtverkeer voor de consument ter beschikking zullen komen.”

Ruben Lemmens, VKW Limburg, besluit: ” Laat het duidelijk zijn: het 5G-netwerk is meer dan een leuke extra. Het is een noodzakelijke voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van Limburg als innovatieve regio, en voor de vrijwaring van onze concurrentiepositie. We mogen die trein niet missen. Zo niet dreigen we, letterlijk, trager te worden dan onze concurrenten en dreigt onze al niet al te beste reputatie als investeringsregio een nieuwe flinke knauw te krijgen.