201904 POL april'19

POL april 2019 daalt naar +14,4

maandag 01 april 2019

Grote bedrijven en productiesector zien de bui hangen
Maar Limburge KMO’s blijven opvallend goed geluimd
ondanks minst goede kwartaal in 2 jaar
 
Jobgroei valt stil bij grote productiebedrijven
Bouw, diensten en groothandel blijven wel aanwerven

Vooruitzichten stijgen voor het eerst in vijf kwartalen
Detailhandel zelden positiever gestemd

De Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van VKW Limburg en UNIZO Limburg daalt in april 2019 van +17,4  naar +14,4 en herneemt daarmee, na een kortstondige heropflakkering eind vorig jaar, een geleidelijke landing. Het sentiment bij de Limburgse KMO’s blijft nochtans opperbest ondanks dat het voorbije eerste kwartaal van 2019 het zwakste was in 2 jaar tijd en daalde van +20,0 naar +12,5. De vooruitzichten voor het komende kwartaal gaan er zelfs voor het eerst in vijf kwartalen op vooruit (+16,2). Maar de heel andere tendensen bij de grote bedrijven en in mindere mate de productiebedrijven waarschuwen echter dat er stormweer in de lucht hangt.

Enkel voor de detailhandel stijgt het POL-cijfer en was Q1 2019 een sterker kwartaal dan het laatste van 2018. De andere sectoren vertonen een duidelijke achteruitgang. De vooruitzichten voor het tweede kwartaal van 2019 daarentegen tonen in alle sectoren een verbetering. Met uitzondering van de productiebedrijven, die verwachten ter plaatse te blijven trappelen op +8,8. Daarmee zijn de productiebedrijven de minst optimistisch gestemde sector. Iets wat eerder enkel rond 2009 voorkwam: in volle kredietcrisis en toen met zwaar negatieve cijfers. De groei van de tewerkstelling valt bij de productiebedrijven nagenoeg stil, maar wordt nog opgedreven bij de bouw, groothandel en dienstensector.

Kijken we naar de grootte van de bedrijven, dan valt het scherpe contrast met de grootste bedrijven op. De bedrijven met meer dan 250 werknemers beginnen het erg moeilijk te krijgen en weten de vooruitzichten nauwelijks positief te houden met slechts +2,2. Voor het eerst in vijf jaar verwachten zij een, zij het lichte, daling van de tewerkstelling (-3,9). Opvallend is dat het daarentegen juist de grotere KMO’s (50-249 wn.) zijn die de meest positieve cijfers vertonen en zelfs een stijging van hun POL-cijfer laten optekenen. De bedrijven met 20-49 wn. zijn het meest positief over de toekomst, maar ook de kleinere bedrijven doen hun duit in het zakje en verhogen hun prognoses.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Het doet deugd vast te stellen dat de Limburgse bedrijven, ondanks het moeilijkere eerste kwartaal, globaal gezien erg positief blijven over de economische gang van zaken en het vertrouwen in de toekomst behouden. We zijn wel bezorgd over de duidelijke signalen dat onze grote, internationaal opererende bedrijven wel steeds meer geconfronteerd worden met serieuze tegenwind. Signalen die nu ook in de POL-cijfers worden bevestigd. De grote productiebedrijven voelen als eerste wanneer de wind draait. De economie groeit, maar het gaat allemaal wat trager en krampachtiger. Duidelijk niet het moment dus om, ondanks de aanzwellende verkiezingskoorts, veel spelletjes te spelen op vlak van politiek of sociaal overleg. We rekenen er op dat iedereen in de komende maanden zijn verantwoordelijkheid neemt. Er is goed werk geleverd, maar zoals we al een tijd zeggen: de hervormingen hadden nog verder mogen gaan. Het werk om onze bedrijven internationaal gezien een gelijk en kostenconcurrentieel speelveld en een moderne flexibele arbeidsmarkt te geven dient zo snel mogelijk te worden verdergezet.”

Klik HIER voor het volledige persbericht.

Klik HIER voor de grafieken.