BREXIT afb. WEBSITE

Brexit: invoertarieven in geval van een no-deal

maandag 18 maart 2019

Volgen wie volgen kan. De brexit is al maandenlang het voorwerp van heel wat politiek getouwtrek in het Verenigd Koninkrijk. Vorige week stemden de Britse parlementsleden dan uiteindelijk voor  een uitstel van de brexit. Tegelijk stemden ze hierbij tegen een no-deal. De Europese lidstaten dienen nu te beslissen over dit eventuele uitstel. Vereist is dat dit een unanieme beslissing is. Indien één van de lidstaten tegen stemt, is de kans op een no-deal op 29 maart nog altijd reëel.

VKW Limburg raadt aan om met dit scenario rekening te houden. Als één van de exclusieve partners van Flanders Investment and Trade, staan we met het FIT-brexit team in nauw overleg over dit dossier. Van hen verkregen we informatie over de invoertarieven die werden bekendgemaakt. Meer info over deze publicatie lees je hier.

Let op, deze tarieven zullen enkel gelden in het geval van een harde brexit. Indien er een akkoord gevonden wordt, gelden deze tarieven dus niet.

Enkele belangrijke elementen:

 • De tarieven zijn tijdelijk (12 maanden). De tarieven worden geëvalueerd en bijgesteld naar de toekomst indien nodig.
 • Voor 87% van de goederen zullen geen invoertarieven aangerekend worden.
 • Voor 13%van de goederen worden wel invoertarieven toegepast. Dit is zo voor de volgende goederen:
  • rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, gevogelte en een deel van de zuivelsector
  • afgewerkte voertuigen (Autofabrikanten die afhankelijk zijn van de toeleveringsketens van de EU zouden echter niet geconfronteerd worden met extra tarieven op auto-onderdelen die uit de EU worden ingevoerd)
  • bepaalde keramische producten, meststoffen en brandstoffen
  • bananen, ruwe rietsuiker en bepaalde soorten vis

Wij raden u aan om de website van de Britse overheid te consulteren om na te gaan of er invoertarieven van toepassing zijn voor uw product.

Dit kan via deze link.

Uiteraard houden we u verder op de hoogte.