20190108 POL jan19 PC

POL januari 2019 stijgt verrassend naar +17,4

dinsdag 08 januari 2019

OPVALLEND STERK Q4 COMPENSEERT VERDER DALENDE VOORUITZICHTEN
Export en Investeringen op nagenoeg historisch hoog niveau
Ook diensten, bouw en kleinste bedrijven noteerden zelden of nooit hoger
Vooruitzichten kennen wel vierde daling op rij
Rek qua tewerkstellingsgroei eruit bij productiebedrijven
 

OUTLOOK 2019

Toch verwacht helft Limburgse bedrijven beter 2019
Voor 1 op 2 was 2018 ook beter dan 2017
Grote productiebedrijven hadden het moeilijk, maar kijken optimistischer naar 2019
Digitalisering en automatisering hoog op bedrijfsagenda
3 op 10 Limburgse bedrijven verwachten belangrijke impact van Brexit

POL jan19

Ondanks veel onheilspellend macro-economisch nieuws, handhaaft het vertrouwen van de Limburgse ondernemer zich op een hoog niveau. De Polsslag Ondernemend Limburg (POL) van VKW Limburg en UNIZO Limburg stijgt in januari 2019 zelfs van +16,0 naar +17,4, nadat in de voorgaande drie kwartalen telkens een lichte daling werd opgetekend. Hoewel de vooruitzichten voor het komende kwartaal opnieuw licht achteruitlopen tot +14,8, zorgt een duidelijk sterker dan verwacht vierde kwartaal van 2018 ervoor dat de POL aan kracht wint.

De Limburgse economie presteert hiermee al vier jaar lang in de plus, met dus een duidelijk overschot aan optimistisch gestemde ondernemers. De evaluatie van het voorbije vierde kwartaal scoort met +20,0 - enigszins onverwacht - quasi op het niveau van eind vorig jaar én van de beste kwartalen in de periode 2006-2007. Dit vooral door toedoen van de indicatoren investeringen en export die met +27,9 en +25,9 tevens op een nagenoeg historisch hoog niveau afklokten. De dienstensector en bouw trekken de kop en noteren momenteel op het hoogste punt in 12 jaar. Voor de kleinste bedrijven was het vierde kwartaal zelfs het beste ooit in 13 jaar POL

De vooruitzichten voor het eerste kwartaal van het nieuwe jaar liggen duidelijk een stuk lager en dat in alle sectoren. De prognoses dalen al vier kwartalen op rij, maar blijven desondanks wel nog ruim positief. Alleen de detailhandel duikt weer in de vriestemperaturen. Gekeken naar bedrijfsgrootte, blijken toch 4 van de 7 groottecategorieën optimistischer dan 3 maanden geleden. Over heel 2018 rapporteert de POL met een score van gemiddeld +18,0 een vijfde verbetering op rij. In 2017 lag dit op +17,2. Enkel over 2006 waren de Limburgse bedrijven met +18,5 gemiddeld nog positiever gestemd.

Uit de Outlook 2019 bevraging blijkt dat 1 op de 2 Limburgse bedrijven ervan overtuigd is dat 2019 nog beter zal worden. In vergelijking met een jaar geleden is het optimisme wat bijgesteld, maar blijft het onmiskenbaar hoog. De productiesector en de grootste bedrijven geven 2018 een kritische evaluatie, maar hun optimisme sluit in 2019 terug aan bij de andere sectoren. In de focus van onze bedrijven voor 2019 blijft procesinnovatie prioritair. Digitalisering en automatisering komt als nieuwkomer binnen op een tweede plaats. Marktaandeel vergroten, nieuwe markten aanboren en welzijn op het werk vervolledigen de top 5. De Brexit baart bovendien 3 op 10 Limburgse bedrijven zorgen, die er een belangrijke rechtstreekse en/of onrechtstreekse impact van vrezen.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “De Limburgse ondernemers laten zich niet uit hun lood slaan door de vele onzekerheden die het nieuwe jaar toch met zich lijkt mee te brengen. Daarbij valt volgens onze POL vooral de export als steunpilaar op. Onze bedrijven blijven beredeneerd en met open vizier naar de toekomst kijken. Vooral uit het nog altijd hoge investeringsritme blijkt dat het vertrouwen duidelijk overeind blijft. Ondanks onheilspellende berichten van een terugvallende economische conjunctuur, bleef onze Limburgse economie het zeer goed doen afgelopen jaar. Toch belooft 2019 erg spannend te worden, want de cliffhangers van seizoen 2018 zullen spoedig een bepalende ontknoping krijgen. Op de afloop van de internationale afleveringen (Brexit, internationale handelsrelaties, China,…) hebben we weinig vat, maar nationaal unnen we uiteraard wél meeschrijven aan duidelijke scenario’s om onze ondernemingen ook morgen nog concurrentieel te houden. We kunnen het ons niet veroorloven om de komende maanden de pen neer te leggen die het blijvend noodzakelijke hervormingsverhaal schrijft dat zorgt voor betere mobiliteit, een hervormd vennootschapsrecht, kostencompetitieve bedrijven en meer mensen aan het werk.”

Klik HIER voor het volledige persbericht.

Klik HIER voor de grafieken.