20180502 Investeringsrapport

Vierde investeringsrapport VKW Limburg en UNIZO Limburg

woensdag 02 mei 2018

7 OP 10 BEDRIJVEN HANDHAVEN HOOG INVESTERINGSRITME, MAAR:
GEBREK AAN HANDJES STEEDS NIJPENDER PROBLEEM VOOR INVESTERINGEN DOOR LIMBURGSE BEDRIJVEN

Groeiambitie en innovatie/digitalisering belangrijkste investeringsimpulsen
Bijna helft Limburgse bedrijven investeert in online applicaties
Baksteen in maag van Limburgse ondernemer weegt weer zwaarder
Investeringen zijn hefboom voor extra jobs in 3 op 10 bedrijven
Ook hoge lasten, te weinig eigen middelen en administratieve overlast blijven obstakels
Vooral kleinere bedrijven laten steun Ontwrichte Zone liggen

De Limburgse bedrijven blijven hun investeringen opdrijven. 7 op de 10 Limburgse bedrijven hebben concrete investeringsplannen in de komende 12 maanden en doen dat vooral vanuit een duidelijke groeiambitie. Dat blijkt uit het vierde investeringsrapport van ondernemersorganisaties VKW Limburg en UNIZO Limburg op basis van een bevraging bij 500 Limburgse werkgevers.

Daarnaast is het inzetten op digitalisering en innovatie de belangrijkste drijfveer om meer en sneller te investeren. Investeringen in machines en uitrusting blijven de voornaamste investeringspost, maar het investeringslijstje is lang, met prominente vermeldingen voor opleidingen, ICT en online applicaties, marketing en strategievorming. Bij 3 op 10 bedrijven die investeren in vaste activa worden daardoor ook bijkomende jobs gecreëerd.

Toch blijft er nog heel wat investeringspotentieel onbenut. De onbeschikbaarheid van geschikt personeel wordt meer en meer  een hinderpaal en is voor de Limburgse bedrijven vandaag zelfs een grotere kopzorg om nog meer te investeren dan te hoge fiscale en sociale lasten. Onvoldoende eigen middelen en de administratieve overlast blijven ook belangrijke hindernissen. De steun voor Limburg als Ontwrichte Zone blijkt ook na 3 jaar nog onvoldoende bekend te zijn bij investerende bedrijven.

Het gevaar op delokalisatie blijft bij 1 op 6 Limburgse bedrijven om de hoek loeren, vooral in de productie en bij grote bedrijven. Loonlastenverlaging blijft de absolute prioriteit voor het Limburgs bedrijfsleven om investeringen te stimuleren.

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Onze bedrijven zitten in de flow en investeren volop in de toekomst. Maar het kan nóg beter. Veel investeringspotentieel kan niét verzilverd worden en dat verontrust ons. Veel Limburgse bedrijven worden verplicht ‘met de handrem op’ te investeren door het steeds groter wordend gebrek aan ‘handjes’. Investeringsdossiers worden on hold gezet, naar elders verplaatst of zelfs geschrapt omdat bedrijven vrezen onvoldoende geschikt personeel te kunnen vinden. Op Tsjechië na staan er nergens meer vacatures open dan in Vlaanderen. Er is niet alleen een mismatch tussen vraag een aanbod. Maar er zijn ook gewoon te weinig mensen aan het werk. Onze werkzaamheidsgraad is te laag. Meer mensen aan de slag dus. Allereerst door de uitzonderingen om vroeger te stoppen met werken drastisch te beperken in plaats van ze uit te breiden. Door nog meer in te zetten op gerichte opleidingen en op re-integratie naar de werkvloer, maar ook door veel strenger te worden voor inactiviteit en de zovele systemen die aanzetten om niét te werken. Vaak willen mensen nog aan de slag, al dan niet met een andere jobinvulling dan voorheen, maar worden ze financieel gestraft als ze dat nog doen. Die inactiviteitsvallen moeten er systematisch tussenuit.”

Klik HIER voor het volledige persbericht.