OCB_wegenwerken

OCB Paalsesteenweg (N29), Beringen: start herinrichting ter hoogte van op-en arittencomplex

maandag 07 mei 2018

Het Agentschap Wegen en Verkeer verspreidde onderstaande persmededeling:

Maandag 7 mei startte het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Paalsesteenweg (N29) in Paal-Beringen. In de loop van de volgende maanden zal het agentschap het stuk tussen de Katermeerstraat en de oprit naar de E313 richting Antwerpen heraanleggen. Daarnaast komt er op de afrit komende van Luik nog een extra rijstrook richting Beringen-centrum. Deze maatregelen moeten de doorstroming verbeteren en de veiligheid voor de fietsers verhogen. 

De krachtlijnen van het project
Slimme aanpassingen voor vlotter en veiliger verkeer
Om de doorstroming te verbeteren, zal het agentschap o.a. bijkomende afslagstroken en rijstroken voorzien en de bushaltes buiten de rijbaan plaatsen. De aanleg van vrijliggende fietspaden, veilige oversteekplaatsen en aangepaste bushaltes zullen de verkeersveiligheid en het comfort voor alle weggebruikers verhogen. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts: ”Door in te zetten op een verbeterde, veiligere en vlottere weginfrastructuur, kunnen we de files verminderen. Hierdoor is tijdwinst en dus ook economische winst mogelijk. Daarnaast zetten we de mensen er ook toe aan om sneller gebruik te maken van de alternatieve vervoersmiddelen. Door de verbetering van de doorstroming van het openbaar vervoer willen we de pendelaars aansporen om vaker gebruik te maken van de diensten van De Lijn. De verhoging van het comfort en de verkeersveiligheid voor de fietsers moet er voor helpen zorgen dat mensen sneller op de fiets springen.”

Timing en verloop van de werken 
Van 12 mei (20.00 uur) tot eind juni: afrit 26 ‘Beringen’ vanuit Luik afgesloten, andere op- en afritten blijven toegankelijk

Vanaf 7 mei startten de aanpassingswerken langs de afrit voor het verkeer komende van Luik richting Beringen en Paal. In de eerste week werkt de aannemer enkel in de berm. Deze werken zullen nauwelijks of geen hinder veroorzaken. 

Vanaf 12 mei (20.00 uur) tot eind juni wordt deze afrit afgesloten in het kader van de aanleg van de spitsstroken op de E313. Binnen deze periode zal het agentschap ook de afrit heraanleggen. Hierdoor blijft de hinder op de afrit in tijd beperkt. 

Het agentschap voorziet een omleiding via het complex 25a ‘Tessenderlo’ en de Industrieweg.  

De extra afslagstrook richting Beringen kan wel pas in gebruik genomen worden als ook de Paalsesteenweg volledig is aangepast, naar verwachting eind 2018.

Herinrichting Paalsesteenweg in drie grote fases
De werken op de Paalsesteenweg zelf zullen in 3 grote fases gebeuren om de hinder voor het verkeer en omwonenden zoveel mogelijk te beperken:

Fase 1: rioleringswerken buiten de rijweg (juni tot augustus)
Fase 2: aanleg zuidelijk weghelft (augustus tot september)
Fase 3: aanleg noordelijke weghelft (oktober tot november)


Verkeer op Paalsesteenweg steeds mogelijk
Het verkeer op de Paalsesteenweg kan tijdens de werken steeds in beide richtingen blijven doorrijden. In de eerste fase werkt de aannemer buiten de rijweg en is de hinder beperkt. In fase 2 en 3 zal het verkeer over 2 versmalde rijstroken naast de werfzone kunnen rijden.  De zijstraten van de Paalsesteenweg zullen, in functie van de werken, tijdelijk afgesloten worden. Het agentschap voorziet dan lokale omleidingen om ervoor te zorgen dat iedereen zijn bestemming kan bereiken en handelaars steeds bereikbaar blijven.   

Bijkomende informatie / digitale nieuwsbrief
In de aanloop naar de volgende fases zal het agentschap hier opnieuw over communiceren.  Geïnteresseerden kunnen op de webpagina www.wegenenverkeer.be/N29paalsesteenweg steeds de algemene informatie terugvinden. Ze kunnen zich op deze pagina ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden.

'Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.