20161103 Arbeidsmarktrapport

Brexit: 6 op de 10 exporterende Limburgse bedrijven ondervinden vandaag al nadelige effecten

woensdag 08 maart 2017

6 op de 10 exporterende Limburgse bedrijven ondervinden vandaag al nadelige effecten van de Brexit-beslissing, ook al moeten de officiële onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie nog opgestart worden. Dat blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisaties VKW Limburg en UNIZO Limburg bij 215 Limburgse internationaal actieve bedrijven. Bij de bedrijven die vandaag naar het VK exporteren, heeft 45% schade door duurdere producten omwille van de gewijzigde wisselkoers van de Britse pond. En 1 op 5 stelt vast dat Britse bedrijven nieuwe contracten uitstellen.
Op lange termijn verwachten 7 op 10 bedrijven een daling van de omzet uit hun export naar het VK, waarvan 2 op 10 zelfs een substantiële daling. Om die daling op te vangen lonken de Limburgse bedrijven vooral naar andere landen (8 op 10), of naar meerverkoop in België (1 op 6).

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg: “Het is duidelijk dat de Brexit een belangrijk aantal Limburgse bedrijven hard treft. Daarover blijven zeuren heeft echter geen zin. We zullen door de zure appel heen moeten bijten. Gelukkig denkt ook de Limburgse ondernemer er zo over. Positief is in ieder geval dat de overgrote meerderheid van de  Limburgse exporterende bedrijven voorzorgen neemt waar mogelijk, maar tegelijkertijd ook ambitieus is om elders eventuele verliezen van marktaandeel te compenseren en hiervoor hun strategie aan te passen. Makkelijk zal het niet worden, maar met durf en daadkracht gaat moeilijk ook. Zo kennen we onze Limburgse ondernemers.  We hameren er wel op dat ook bij de politici in de eerste plaats de economische en handelsbelangen van onze bedrijven voorop staan.” 

Klik HIER voor het volledige persbericht.